Povežite se sa nama na društvenim mrežama

Image Alt

Proces adaptacije

Nakon obilaska vrtića i razgovora sa roditeljima o načinu rada, dogovaramo se o vremenu početka adaptacije. Roditelji dobijaju Ugovor i popunjavaju upitnik vezan za navike deteta. Roditelji se detaljno informišu o vrstama adaptacije, procesu odvajanja i kako ga najbezbolnije prevazići.

Prvog dana adaptacije roditelji dovode dete pred kraj radnog vremena vrtića. Dete zajedno sa roditeljima, vaspitačima i ostalom decom iz grupe provede oko sat vremena u radnoj sobi uz igru i priču. Cilj je da se dete oseti prijatno u novom okruženju uz jasno odobravanje roditelja kao vid podrške detetu.

Narednog dana, u dogovoru sa vaspitačima, dete u prepodnevnim satima provodi u grupi najviše sat vremena bez prisustva roditelja. U zavisnosti od deteta i njegove reakcije, vreme boravka u vrtiću se postepeno produžava. Dete će postepeno graditi poverenje prema novom okruženju kako se upoznaje sa režimom dana, vaspitačima i drugarima. Svakodnevna rutina daje detetu dodatni osećaj sigurnosti jer vremenom dete nauči šta posle čega sledi.

Važno nam je da od početka gradimo sa decom iskren odnos baziran na poverenju i ljubavi. Svesni smo da smo zaslužni za stvaranje dečijih sećanja na njihovo detinjstvo. Zato želimo da zajedno gradimo lepe uspomene na njihovo srećno odrastanje.