Povežite se sa nama na društvenim mrežama

a

Jaslena

JASLENA GRUPA (deca uzrasta od 18 meseci do 3 godine)

U jaslenoj grupi se sa decom najviše radi na razvoju samostalnosti, krupne i sitne motorike i razvoju govora. Ovde stvaramo osnovu za ceo život i svaku dalju nadogradnju dečije ličnosti. Pod samostalnošću ne podrazumevamo da dete može da radi sve što zamisli.

Dete nije u stanju da postavi granice u onome što radi i zato će ići dokle mu vi dopustite. Vaspitači su ti koji postavljaju granice, a detetu se omogućava sloboda i pravo izbora unutar tih granica.

Deci je potrebna sloboda da bi se pravilno razvijala i samo u takvom okruženju ona mogu biti živahna, neposredna i radosna. Dozvoljavamo deci da sama donose odluke, jer na taj način od njih stvaramo jake i odgovorne ljude koji imaju svoj stav, koji se raduju životu i veruju u sebe! Nijedna pohvala ne može da zameni osećaj koji dete samo stvara kada uspe u nečemu ili uradi nešto za celu grupu (postavi sto, sipa vodu…)

Usmerene aktivnosti su prilagođene uzrastu dece i zajedno uz primenu i korišćenje Montesori materijala naše jasle su mnogo više od nege deteta.

U našem vrtiću sve igračke su uredno složene na policama i uvek dostupne deci. Deca se uče kada nešto uzmu, nakon korišćenja istu stvar i vrate na mesto. Sve igračke su u jednom primerku, što podrazumeva kada je neko već uzeo igračku, drugo dete strpljivo treba da sačeka svoj red da je uzme.

Deca su od najranijeg uzrasta okružena ljubavlju i brigom. Podstičemo ih da prepoznaju i razumeju svoje emocije, što doprinosi pravilnom emocionalnom razvoju.

„Joy, feeling one’s own value, being appreciated and loved by others,feeling useful and capable of production are all factors of enormous value for the human soul“ – Maria Montessori

„The limits of my freedom are where the freedom of others begins.“