Povežite se sa nama na društvenim mrežama

Image Alt

Maria Montessori

Montesori obrazovanje potiče iz 1907. godine, a osnovala ga je Dr Marija Montesori (Maria Montessori), prva žena lekar u Italiji.

 

Ona je zasnovala svoje obrazovne metode na osnovu naučnog posmatranja dečijeg procesa učenja. Vođena svojim otkrićem da deca sama sebe uče, Dr Montesori je dizajnirala “pripremljeno okruženje” u kome deca mogu slobodno da biraju neko od dostupnih razvojno odgovarajućih aktivnosti.

 

 

Sada, nakon više od jednog veka od prve “Dečije kuće” u Rimu (Casa dei Bambini), koju je otvorila u siromašnoj četvrti San Lorenco gde je okupila decu koja su dosta vremena provodila na ulici dok su im roditelji radili. Ona je posmatrala decu različitog uzrasta i različitog socijalnog statusa. Montesori obrazovanje se može naći u celom svetu, za uzrast od rođenja do adolescencije.

Ovo je početak jedne od najraspostranjenijih reformskih pedagogija koja dete i njegove potrebe stavlja u centar odgajanja i vaspitava tako što se prilagođava svakom detetu u skladu sa individualnim mogućnostima.

Od tada do danas, svet se mnogo promenio ali je priroda deteta ostala ista. Danas se širom sveta u vrtićima, osnovnim i srednjim škola primenjuje Montesori program. U Srbiji se Montesori program uglavnom sprovodi kao specijalizovani program.

Nebrojano mnogo knjiga i članaka o Montesori pedagogiji je objavljeno na gotovo svim jezicima. Dr Marija Montesorij je prvi put objavila svoj pristup obrazovanju dece u knjizi Il Metodo della Pedagogia Scientifica applicato all’educazione infantile nelle Case dei Bambini, objavljenoj 1909. godine.

Engleska verzija ove knjige pod nazivom The Montessori Method je bila neverovatan uspeh sa obe strane Atlantika.

Godine 1929., Dr Marija Montesori je osnovala Međunarodno Montesori udruženje (Association Montessori Internationala ili AMI) u cilju podrške Montesori školama, obrazovanju vaspitača i nacionalnim Montesori organizacijama širom sveta.